ГЕРБ-СДС отчита стабилизиране на политическия живот в страната

Политика
09:50 - 11 Януари 2024
1318
ГЕРБ-СДС отчита стабилизиране на политическия живот в страната

Бюджетът бе приет с мнозинство от над 160 депутати и отчитаме този факт като добра основа за стабилизация на политическия, икономическия и обществения живот в страната. За първи път от 3 г. насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините и бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа. Това заяви от парламентарната трибуна Теменужка Петкова в декларация от ПГ на ГЕРБ-СДС в началото на новата парламентарна сесия.

"Не отчитаме това като успех, а като постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата. Освен че дадоха хоризонт за дълбока съдебна реформа и бяха тласък за приемането на България в Шенгенското пространство, промените в Конституцията създадоха възможност за консолидиране на политическата система и оформяне на широко и ясно мнозинство в НС. Считаме този факт и за наш успех. Защото в няколко предизборни кампании в нашето основно послание бе за създаване на стабилно управление, което да преведе страната през множество геополитически и икономически предизвикателства", каза още Петкова.

"Отвъд злободневните страсти, които са неизбежни в тази зала, ние не трябва да забравяме, че според Конституцията всеки от нас представлява целия български народ, а не само собствените си избиратели. Това означава, че, обиждайки се взаимно, ние обиждаме себе си, стотици хиляди, а понякога и милиони български граждани. Надявам се, че през тази сесия ще произвеждаме новини, свързани преди всичко с приемане на адекватни закони и осъществяването на сериозен парламентарен контрол върху изпълнителната власт", посочи в заключение депутатката от ГЕРБ-СДС.

Третата (зимна) сесия на 49-ото Народно събрание бе открита с химна на България и химна на ЕС. Народни представители от "Възраждане" седнаха по време на изпълнението на химна на ЕС.

При откриването на сесията председателят на парламента Росен Желязков пожела на народните представители успешна година, спокойна и ползотворна работа.

В началото на първото за тази година пленарно заседание се регистрираха 199 депутати.

Снимки: Агнес Методиева