ГЕРБ сезира ДАНС за Меморандума с Gemcorp

Партията на Борисов иска данни за 2 офшорки, свързани с неосъществената сделка на предишния кабинет

Икономика
15:00 - 25 Ноември 2022
2789
ГЕРБ сезира ДАНС за Меморандума с Gemcorp

ГЕРБ сезира ДАНС за приключения Меморандум за сътрудничество между България, Gemcorp и IP3 Corporation. В сигнала, изпратен до директора на спецслужбата от партията на Бойко Борисов твърдят, че проектът е свързан пряко с действия по проект за индустриален комплекс „Марица“, проект за възстановяване и реиндустриализация, проект за интерконекторната връзка между Гърция и България (IGB) за втечнен природен газ (ВПГ), проект за „Топлофикация-София“ за подобрения и модернизация на системите, малки модулни реактори (ММР) и други.

Основният трубадур на ГЕРБ по въпроса с Меморандума Десислава Трифонова уточни, че от писмо на Министерството на енергетиката станало ясно, че същото не разполага с информация относно:
по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited; предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение; направена ли е проверка за надеждност; как е определен обхвата на меморандума;и
наличие на предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване.

Със сигнала искаме да бъде извършена проверка за извършени закононарушения, както и дали извършените закононарушения съставляват неправомерни деяния по смисъла на НК, пише още Трифонова. 

От факсимилето, пратено от ГЕРБ до ДАНС и МВР шефа Иван Демерджиев, лъсват и 2 офшорки, свързани с Меморандума и конкретно с Gemcorp. А освен това се твърди, че подписалият Атанас Бостанджиев, представящ се за лице за контакт на консорциума, не е предоставил никакви данни, че е действителен представител на компанията.