ГЕРБ ще решава в събота разтуря ли сглобката

Политика
12:02 - 08 Ноември 2023
1855
ГЕРБ ще решава в събота разтуря ли сглобката

Очаква се в събота във Велико Търново да се проведе национално съвещание на ГЕРБ, на което да бъде обсъдено дали да продължи подкрепата на партията за сегашното управление. На него
ще присъстват всички избрани кметове на общини, с всички областни ръководители на партията.

Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Взехме решение, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо е е случило това", обясни Атанасова.

"Ние искаме единна позиция по няколко теми. Тази, която касае пряко ПГ, е: подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на Управленска и Законодателна програма. Управленската програма на България за този мандат е за 18 месеца. В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт", добави тя.

"Смятам, че този анализ ще продължи още няколко часа, но на пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в Управленската програма.

Не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото решихме, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики, и там, където им категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това", допълни Атанасова.

"Ние считаме, че като законодателна власт и част от мнозинството сме изпълнили всички ангажименти по ПВУ, като миналата седмица прекъснахме ваканцията, за да можем да отхвърлим ветото, наложено върху ЗЕ, който пък е част от ПВУ. Тогава нашите некоалиционни партньори предпочетоха да бъдат по места в избирателните си райони, а не да работят в пленарна зала. В този смисъл, а и защото предстои сериозно обсъждане на данъчните закони и Закона за държавния бюджет, който се подготвя без участие на нашата ПГ и нашите експерти, тепърва ще правим анализ за единна позиция на партията какво ще подкрепим и какво не, и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим заложени в него", каза още тя.