ГЕРБ ще търси подкрепа от ДБ за отпадане на дерогацията за "Лукойл"

Политика
19:00 - 21 Октомври 2023
3158
ГЕРБ ще търси подкрепа от ДБ за отпадане на дерогацията за "Лукойл"

На специален брифинг в централата на ГЕРБ депутатът Делян Добрев каза, че няма полза за българските потребители от дерогацията на рафинерията на "Лукойл". 

"От тази дерогация печелят единствено „Лукойл“ и то в размер на милиарди долари на година. Ще търсим подкрепа от „Демократична България“, тъй като това би трябвало да е естествена тяхна позиция. Преди малко четох позиция на Делян Пеевски, който заявява, че ДПС ще подкрепи това наше предложение, тъй като те също виждат, че от тази дерогация се възползва единствено "Лукойл“.

Решението на парламента за удължаването на дерогацията до октомври 2024 г. е била взета под натиск на от премиера Денков, че ще подаде оставка:

"Първите два пъти, когато ние внесохме - веднъж в 7- дневен срок и веднъж - в 30-дневен срок - получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме с тези заплахи и гласувахме по-дълъг срок - въпросният срок до октомври 2024 година".

Добрев обяви, че са получили информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. По думите му, при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата.

"Ние така или иначе си плащаме европейските цени. Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. "Лукойл“ купува евтин руски петрол, а ни се продава все едно, че купуват горива по $100 на барел“.