ГЕРБ за мораториума: Гласуваха 250 млн. лв. да вземат богаташи, които печелят в кризата (НА ЖИВО)

Политика
13:01 - 16 Декември 2021
6372
ГЕРБ за мораториума: Гласуваха 250 млн. лв. да вземат богаташи, които печелят в кризата (НА ЖИВО)

Не носим отговорност за този мораториум. Ние не сме гласували за него. Това, което те гласуваха като мнозинство си е тяхно, отсече на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод наложеният от парламента мораториум върху цената на тока, водата и парното от днес до 31 март.

„Прие се лобистки текст, от който се облагодетелства ВЕИ сектора. Разпоредиха на парламентарните си групи да постъпят така. Това е колапс за българската енергетика и за българските семейства“, заяви народният представител Александър Иванов.

„Гласуваха 250 млн. лв. да бъдат дадени на онези, които печелят и в момента от кризата. Да даваш пари на хора, които и без това станаха мултимилионери, е престъпление. Тук се гласуват някакви мораториуми, а ние нямаме контакт с енергийния министър, с когото да ги обсъдим“, заяви и Тома Биков.

Предложението за мораториума бе да се вземат цените от 1 януари. Аз като представител от Бургас ще обясня, че то щеше да доведе до 20% по-ниска цена на парното там, 5% на тока и няколко пъти по-ниска цена и на водата. Сега замразяваме цените, каквито са днес, възмути се колегата му Жечо Станков. Разказа, че като купувал баничка на сина си, продавачката през сълзи му обяснила, че ги вдигнала с 30 ст., защото не можела да плати заплатите на служителите си.

Запътили сме се към икономическа и финансова криза, заяви Биков. 

Няма никакви мерки във визията на новото управление българският бизнес да е конкурентоспособен. Министрите, отговорни за кризата, се скриха в Министерския съвет и започнаха да разпореждат на своите аватари в парламента да не помогнат с нищо на българските граждани  и бизнес. Облагодетелстват се възобновяемите електроцентрали.

Цената на свободния пазар е над 600 лв., в Германия е над 700 лв. Министерството на енергетиката и премиера, които от известно време имат всички лостове в държавата, не направиха нищо, а накараха парламентарните си групи да вземат по непрозрачен решение в полза на централите на възобновяеми източници, каза и Александър Иванов. Това е колапс за българската икономика и всяко българско семейство, заключи той.