ГЕРБ засече венецуелска намеса в изборите у нас

Политика
13:40 - 25 Юни 2021
7246
ГЕРБ засече венецуелска намеса в изборите у нас
Централната избирателна комисия нарушава Изборния кодекс, като с едно от последните си решени от преди 2 дни бе отказано преброяването на контролните разписки от машинния вот. Това заявиха по време на днешния си брифинг от ГЕРБ.

От партията поискаха не само да се броят разписките, но и да се сверява тяхното съдържание с протокола, който издават машините. Настояването им идва ден, след като Lupa.bg ви информира за хаоса с апаратите и тоталната липса на дълбочинен анализ върху техниката и софтуера, който допуска евентуални машинации на вота. 

"Промените, които бяха приети в Изборния кодекс са един юридически абсурд в следствие на колективно безумие в 45-ото НС, приети за една нощ в противоречие с конституцията и накърняващи основното право на гражданите да избират, в нарушение на кодекса на добрите практики за провеждане на избори, приет от Венецианската комисия. Нарушено е равното избирателно право от чл. 10 на конституцията, като се разделиха избирателите на секции с под 300 избиратели и над 300 избиратели. Тези в секции под 300 имат право само на хартия и са лишени от правото на машинен вот, а тези с над 300 имат правото само на машинен вот и са лишени от хартиени бюлетини", каза кандидатката за депутат Дани Каназирева.

"Нарушение има в начина на отчитане на резултатите. Този спор бе повдигнат в парламента", напомни тя и посочи, че няма граждански ефективен контрол при отчитането на крайния резултат при машинния вот. При последните промени на ИК бе прието само да се следи съвпадението на квитанциите с броя на гласувалите от машинния протокол, но не да се проверява съдържанието на машинния протокол и дали то съответства на квитанциите. От ГЕРБ сигнализраха, че този текст към момента е нарушен с решение от ЦИК в последните дни.

Каназирева предупреди, че липсва граждански контрол над резултатите, защото преброяването става със софтуер, над който имат контрол само определени технически лица. "Нарушава се публичността на изборите и прозрачността на закона. Бяхме наредени като държави като Индия Бутан, Венецуела и Бразилия", каза още тя.

Според ГЕРБ има опасност за касиране на изборите, тъй като все още не може да се даде отговор на важни въпроси като: Колко точно машини са нужни за секциите в чужбина? Кога ще се модифицира софтуерът на устройствата? Кога ще се изпратят машините в чужбина? Кой ще обслужва машините в чужбина?

"Получавал ли е г-н Атанас Шарков ключовете за софтуера на новите машини от "Сиела" и в какво качество те са му предоставени, модифицирал ли е софтуера?", попита пък Христо Гаджев, като показа публикации на Шарпов в социалните мрежи, по които изглежда, че е симпатизант на "Демократична България", отбеляза още Гаджев.

"Кой е Алехандро?", попита Гаджев и отговори: "Гражданин на Венецуела, който заедно с още двама граждани на Коста Рика и Панама работят към ЦИК. Какъв договор изпълняват и имат ли достъп да пипат софтуера на машините, зададе последни въпроси Гаджев.

Пред Lupa.bg експерт в програмирането обясни за сериозните проблеми пред машинния вот. А в становище до ЦИК той и негови колеги дадоха следния пример: 

"Резултатите от референдума във Венецуела през 2004 г. (за импийчмънт на президента Уго Чавес) показаха някои смайващи характеристики на машините, използвани там и доставени от Смартматик: Машините са имали двупосочна връзка с компанията CANTV, тази двупосочност е нерегламентирана! Нещо заради което, те задължително трябва да се проверяват в България, без доверие на никакви сертификати. 

Същевременно са се получили силни несъвпадения на резултатите, отчетени от Венецуелския ЦИК и Смартматик. А именно - някои независими наблюдатели твърдят, че е имало направо измама на тези избори и чисто статистически доказват това в научни публикации, преминали peer-review с безпрецедентните 6 рецензенти.

Тогава опозицията отказва да се яви на тях, след като техник успява съвсем лесно да пробие тяхната сигурност със сваляне на файл в операционната им система. Резултатът: само 25% от населението гласува и чавистите получават 100% контрол над парламента. До какъв провал на демокрацията може да се стигне, ако избирателите нямат доверие на машините за гласуване по изборите, а у нас става дума за съдбата на апетитна държава с 1300 години история", предупреждават те. 

Освен това изследователи на тези събития твърдят, че на вътрешния министър на държавата, както и на Председателя на Националния електорален съвет (венецуелския ЦИК) Хорхе Родригес и на сестра му Делси Родригес им е бил платен престоят в скъпия клуб Boca Raton Resort & Club в Boca Raton, Флорида от доставчици на такива машини.

И се шегуват:

"Ако така се печели поръчка, то не трябва да се учудваме на елиминирането на машините на БАН: Българската академия на науките може да предложи за подкуп най-много: прекарване на вълнуващи зъзнещи нощи на астрономични наблюдения в обсерваторията на връх Рожен в Родопите".