Герджиков: Ударното променяне на Конституцията е порок, нямаше нужда

Имахме съвсем приличен основен закон, заявяи бившият служебен премиер

Новини
13:43 - 20 Декември 2023
2345
Герджиков: Ударното променяне на Конституцията е порок, нямаше нужда

Промяната на Конституцията е последното, от което България имаше нужда. Спокойно можеше да си бъде такава, каквато си е. Тя е една сравнително доста прилична Конституция. Това ударно променяне е абсолютен порок. Не може основен закон за няколко месеца да се променя. Такова нещо цивилизованият свят не познава.

Това заяви пред БНР бившият председател на Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Той критикува ограничения кръг от лица, от които президентът ще може да назначава служебен премиер. Герджиков недоумява защо трябва да се връзват ръцете на държавни глава.

Той е притеснен и от промените, позволяващи на лица с двойно гражданство да са депутати и министри. По думите му това е много рисково. Според него така чужди интереси могат да се наложат на нашата политическа сцена.

Герджиков смята, че промените, свързани с Прокурорския съвет са порочни заради тежестта на политическата квота в него. Това изначално отнема възможността за безпристрастни решения. Предполага политизиране на прокуратурата, което не може да бъде положително, защото прокуратурата е част от съдебната власт, поясни той.

Единствената позитивна промяна според него тази, че парламентът няма да се разпуска при липса на редовно правителство, а ще продължава да заседава до избиране на нов.