Германци съдят „Тесла“ заради подвеждащи реклами

Федерацията на потребителските организации е завела дело и за нарушения на защитата на данните

Новини
12:03 - 19 Юли 2022
3252

Най-голямата германска група за защита на потребителите - Федерацията на германските потребителски организации (Verbraucherzentrale Bundesverband – vzbv) - е завела дело срещу Tesla в съд в Берлин за предполагаеми подвеждащи реклами и нарушения на защитата на данните, съобщиха във вторник от групата, предаде Ройтерс.

Групата каза, че Tesla е направила подвеждащи изявления относно това колко емисии на въглероден диоксид спестяват потребителите, когато купуват електрическо превозно средство на американската компания за електромобили. Vzbv заяви, че производителят на автомобили подвежда клиентите си с твърденията, че неговият Model 3 е в съответствие с "бъдещето на нулеви емисии", тъй като клиентите вярват, че те помагат за намаляване на общите емисии на CO2.

Функацията Sentry Mode, която предлага автомобилът на Tesla, също нарушава законите за защита на данните, според Vzbv.

Sentry Mode функцията, която е мярка против кражба, е инсталирана във всички автомобили на Telsa. Режимът Sentry използва камери и постоянно записва дейностите около превозното средство на Tesla, след като се задейства предупреждение за близост.

Той има за цел да осигури защита или най-малкото да служи като възпиращ фактор за крадци, които се опитват да откраднат електромобила, благодарение на мигащи светлини и силни звуци.

Според потребителската федерация пробивът на данни е свързан с Sentry Mode на автомобила Tesla, който се използва за "наблюдение на околната среда около автомобил, когато е оставен без надзор", но тази опция е практически невъзможна за използване в ежедневието, тъй като "потребителите би трябвало да получават съгласие за обработка на лични данни от минувачи, случайно минаващи покрай електромобила", обясняват от Vzbv в съобщението си.