Германия дава оръжия за 1,4 млрд. на Украйна

Зеленски пердстави плана си за мир в Берлин

Украйна
19:37 - 11 Октомври 2024
11275
Германия дава оръжия за 1,4 млрд. на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обеща нова военна помощ за Украйна. Той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин днес.

Украинският президент пътува из Европа, за да търси допълнителна подкрепа за борбата срещу Русия. Днес той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, след като вече посети Лондон, Париж и Рим, за да популяризира така наречения си „план за победа“.

Германия гарантира, че ще достави нови оръжия, от които Украйна се нуждае.

„Доставихме на Украйна пакет от оръжейни помощи на стойност над 600 милиона евро. В него се съдържат петата ПВО система Ирис-Т, бойни танкове, БТР-и, гаубици, муниции. До края на годината ще доставим нов пакет оръжейни помощи съвместно с нашите партньори от Белгия, Дания и Норвегия на стойност 1,4 милиарда евро“,  заяви германският канцлер по време на срещата си със Зеленски.
Украинският президент пък обяви, че вече се обмисля план за трайно примирие. Той включва „много конкретни, реалистични стъпки, които биха могли да доведат до реален мир“. Украйна желае края на войната повече от всяка друга държава. Винаги сме правили всичко, за да предотвратим тази война, заяви Зеленски. Той благодари на Германия за силната подкрепа за Украйна и по-специално за противовъздушната отбрана, спасила „хиляди животи“.