Германия е на ръба на зимна рецесия

Най-голямата икономика в Европа ще се свие с 0,5% през четвъртото тримесечие на тази година

Новини
16:06 - 14 Декември 2021
1854
Германия е на ръба на зимна рецесия

Германия се приближава към рецесия, тъй като затрудненията в доставките и вълната от нови случаи на коронавирус затрудняват икономиката. Това съобщава CNN.

Най-голямата икономика в Европа ще се свие с 0,5% през четвъртото тримесечие на тази година в сравнение с третото и ще остане в стагнация през първите три месеца на 2022 г., сочат прогнозите, публикувани във вторник от Института за икономически изследвания Ifo. Една икономика е в рецесия, когато се свива в продължение на две последователни тримесечия.

"Продължаващите затруднения в доставките и четвъртата вълна на коронавируса осезаемо забавят германската икономика. Силното възстановяване след пандемията, което първоначално се очакваше за 2022 г., все още не се е осъществило", заяви Тимо Волмершаузер, ръководител на прогнозите в Ifo.

Очаква се растежът да се ускори през следващото лято, но бавното начало на годината ще струва скъпо на производствената сила. Ifo намали прогнозата си за растежа на Германия през 2022 г. с 1,4 процентни пункта до 3,7%.

Миналата седмица страната регистрира най-големия брой смъртни случаи от Covid-19 от февруари насам. По-рано този месец тя забрани на неваксинирани хора да посещават всички обекти, освен хранителните магазини и аптеките, като част от новите ограничения.

Междувременно във вторник Международната агенция по енергетика предупреди, че рязкото увеличаване на Covid случаите в света ще забави възстановяването на глобалното търсене на петрол. Агенцията понижи прогнозата си за търсенето на "черното злато" с около 100 000 барела на ден за 2021 и 2022 г.