Германия и ЕС се договориха за запазване на ДВГ, но с някои условия

Новите коли с вътрешно горене ще имат нулеви вредни емисии

Новини
17:54 - 27 Март 2023
2112
Германия и ЕС се договориха за запазване на ДВГ, но с някои условия

Германия и европейските власти достигнаха до договорка по повод забраната на коли с двигатели с вътрешно горене, която трябва да влезе в сила през 2035 година.

За радост на голяма част от автомобилните фенове, двигатели с вътрешно горене ще има и след 2035 година, но при някои условия. Едно от тях е нулеви вредни емисии.

Това ще може да бъде постигнато с така наречените “e-Fuels”, познати още и като синтетични горива. Новината за това, че споразумението е постигнато бе съобщена лично от Франс Тимерманс, който ръководи политиката на Европейския съюз по отношение на климата. „Постигнахме споразумение с Германия за бъдещото използване на неутрални горива (e-Fuels) в автомобилите“.

След като двете страни се съгласиха на това споразумение, европейските власти няма да променят текста, който бе договорен още през миналата година.

Най-общо в него се казва, че през 2035 година ще се продават автомобили с нулеви нива на вредни емисии.

Ако синтетичните горива, които са сериозна сфера на разработка и инвестиции за германските автомобилни компании, покрият това изискване, то няма да има проблем да се продават нови автомобили с тях. Финалното гласуване трябва да бъде проведено този вторник, като се очаква този път решението да бъде прието.