Германия и Мали си разменят обвинения

ЕС
15:06 - 20 Юли 2022
2813
Германия и Мали си разменят обвинения

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт призова хунтата в Мали да изясни основата за присъствието в страната на германската мисия за стабилизация, след серия от инциденти, заплашили с обтягане на отношенията между Бамако и Берлин, съобщи ДПА.

"Преди следващата ротация трябва да бъде гарантирано, че германските войници ще могат да влязат в страната, както и да я напуснат", подчерта Ламбрехт пред германски медии вчера. Тя подчерта, че е "много възмутена от събитията от последните два дни, от задържането на войници от Кот д'Ивоар до неяснотите около напускането на някои войници на Бундесвера, до въпросите за ротацията на войските на ООН.

По-рано правителството в Бамако поиска уточнения за връзките между германското правителство и 49 войници от Кот д'Ивоар, арестувани в Бамако на 10 юли. Хунтата ги обвини в незаконно влизане в страната, дестабилизиране на правителството и ги определи като наемници.

Според германското министерство на отбраната обаче войските са били разположени в страната от 2019 г., със знанието и одобрението на малийските власти, за да пазят база на ООН на летището в малийската столица.