Германия и Украйна подписаха исторически пакт за сигурност

Украйна
16:28 - 16 Февруари 2024
1790
Германия и Украйна подписаха исторически пакт за сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски осигури нова военна помощ за страната си и подписа дългосрочен пакт за сигурност с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин. Това предаде Ройтерс.

Зеленски е на визита в Германия и Франция в опит да събере военна помощ в критичен момент от войната срещу Русия, като украинските войски се изтеглят от Авдеевка.

Пактът за сигурност е със срок от 10 години. Той ангажира Германия да подкрепи Украйна с военна помощ и да удари Русия със санкции и контрол върху износа, както и да гарантира, че руските активи остават замразени. Берлин вече е подготвил друг незабавен пакет за подкрепа на стойност 1,13 милиарда евро, който е фокусиран върху противовъздушната отбрана и артилерията.

Важността на документа не може да бъде надценена. Той ясно показва, че Германия ще продължи да подкрепя независима Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, посочи Шолц. И ако в бъдеще има друга руска агресия, ние сме договорили подробна дипломатическа, икономическа и военна подкрепа, добави той.

Зеленски посочи, че помощта е от решаващо значение, тъй като военните доставки от други партньори са намалели, докато Русия има предимство в артилерията на фронтовата линия.