Германия иска наш затворник, съди го за побой

Крими
17:42 - 11 Май 2023
1848
Германия иска наш затворник, съди го за побой

Германските власти искат да им бъде предаден обявен за международно издирване българин, който в момента е във варненския затвор. На 14 август миналата година 28-годишният Христо Д. нанесъл безпричинно побой на съквартиранта си в Хамбург. Опитал се и да го души, като му нанесъл опасна телесна повреда, за която немският Наказателен кодекс предвижда до 5 г. затвор.

След престъплението Христо се върнал във Варна, където за два месеца извършил грабеж и опит за грабеж. Бил разкрит, заловен и през февруари тази година осъден на първа инстанция на 4 г. затвор при първоначален строг режим. Няколко дни  преди произнасянето на присъдата районен съд в Хамбург издал Европейска заповед за ареста му.

Варненският окръжен съд реши да я уважи, но отложи изпълнението й до приключване на наказателното производство, тъй като осъденият има право да обжалва наказанието си. Затворническите власти бяха задължени при евентуално изменение на мярката за неотклонение на Христо или прекратяването на производството срещу него да не го освобождават, за да бъде гарантирано изпълнението на Европейската заповед за арест.