Германия изключва постепенно атомните си централи

Ядрената централа в Бавария ще работи зимата, ако издържи стрес-тестовете

Новини
20:08 - 21 Август 2022
3967
Германия изключва постепенно атомните си централи

Германия няма да удължи експлоатацията на атомните си електроцентрали, съобщава "Ройтерс". Това обяви министърът на икономиката Роберт Хабек по време на дискусия с граждани, които го попитаха няма ли по този начин страната да смекчи енергийната криза, предизвикана от недостига на руски природен газ.

Берлин взе решение да изключи постепенно атомните централи след ядреното бедствие в Япония през 2011 година. Съгласно дългосрочния план последните три германски централи трябва да затворят в края на тази година. Хабек обясни днес, че удължаването на работата им ще спести най-много 2 процента от потребявания газ.

Министърът допусна изключение за ядрената централа в Бавария - тя може да продължи да работи през идната зима, ако стрес тестовете в следващите седмици покажат, че е необходима за стабилното електрозахранване на федералната провинция.

За разлика от другите федерални провинции, Бавария разполага с по-малко ветропаркове и въглищни централи, които да компенсират недостига на газ. Друг фактор е ангажиментът на Германия да снабдява Франция с електричество при необходимост.