Германия изнесла военно оборудване за Израел за над $100 млн.

Новини
19:46 - 24 Октомври 2024
1269
Германия изнесла военно оборудване за Израел за над $100 млн.

Берлин е разрешил през последните три месеца за Израел да бъде изнесено военно оборудване на стойност над 100 млн. долара. Това предаде Ройтерс, като се позова на данни на германското Външно министерство, публикувани днес. 

Германското правителство заяви в отговор на запитване, отправено от левия депутат Севим Дагделен, че от август Германия е одобрила оръжеен износ за Израел в размер на 94 052 394 евро . 

Същевременно базираната в Берлин неправителствена организация "Европейски център за конституционни и човешки права" днес съобщи, че е подала жалба във Франкфуртския административен съд от името на жител на Газа, с която иска да се спре по-нататъшния износ на въоръжение. В жалбата се посочва, че германските оръжия допринасят за цивилните жертви в Газа. Ищецът, който е загубил съпругата и дъщеря си при израелски въздушни удари, твърди, че продължаващите доставки на оръжие излагат на опасност живота му и живота на други хора, и призовава Германия да прекрати оръжейния си износ за Израел.

Според неправителствената организация, подала жалбата, износът на Германия нарушава международното право и по-конкретно Договора за търговията с оръжие, който забранява трансфера на военно оборудване, ако съществува значителен риск то да бъде използвано за военни престъпления.

По-рано този месец външната министърка Аналена Бербок заяви, че очаква официално уверение от Израел, че доставеното от Германия военно оборудване ще се използва в съответствие с международното хуманитарно право, пише БТА.

Жалби, подадени в съдилища в други европейски държави, накараха някои съюзници на Израел да временно да преустановят или да отменят някои оръжейни доставки. Заведените в Германия дела обаче засега не са се увенчали с успех.