Германия изпраща на Украйна до пролетта 40 бронирани машини

Украйна
15:20 - 06 Януари 2023
3958
Германия изпраща на Украйна до пролетта 40 бронирани машини

В рамките на няколко седмици Германия ще достави на Украйна около 40 бойни машини на пехотата "Мардер" като част от нов етап на подкрепа, координиран със САЩ, заяви днес говорител на правителството.

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц обявиха в четвъртък, че двете страни ще изпратят мощно въоръжени бойни машини на пехотата, за да помогнат на Украйна да отблъсне руската инвазия.

Говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит заяви, че ще бъдат изпратени около 40 машини "Мардер", което е достатъчно за оборудването на един батальон.

"Тези 40 машини трябва да бъдат готови през първото тримесечие, за да могат след това да бъдат предадени на Украйна", каза той и добави, че в Германия ще бъде осигурено обучение на украинските войници за използването им.

Украйна отдавна настоява за по-тежко въоръжение, включително танкове, което би ѝ позволило да премине в настъпление. Западните държави не са склонни да ги изпратят, като се позовават на опасения от въвличането им във войната или провокиране на Русия. Но украинците набраха инерция и западните държави разшириха обхвата на предоставяните оръжия, информира и АФП.