Германия изрева от отровни БГ краставици

Актуални новини
16:55 - 30 Май 2022
5756
Германия изрева от отровни БГ краставици

Съмнителни биопродукти от България от години се продават на германския пазар. За един подобен случай пише сп. "Шпигел" и не крие учудването си от реакцията на българското министерство.

Случаят разкрива пропуски в механизмите за контрол над биологично чистата продукция, отбелязва „Шпигел“ и информира, че сигналът е бил подаден от екоминистерството на германската провинция Хесен, пише „Дойче веле“.

С мейл от 18 март от ведомството информират за разкрит случай на недопустимо използване на пестициди в продукти от биологично производство – краставици на българската фирма „Оранжерии Гимел“.

Проби през юли и през октомври 2021

Пробите са взимани на два пъти - през юли и през октомври 2021 година, а в началото на декември е отнет сертификатът на българския производител. Изумително е продължението на историята: в мейла от Хесен се казва, че около три седмици след това българското земеделско министерство е разпоредило мерките срещу „Гимел“ да бъдат отменени.

Според документи, с които разполага сп. „Шпигел“, земеделският министър се е намесил лично и се е погрижил фирмата да получи обратно сертификата си за биоземеделие.

Служители от провинция Хесен твърдят, че "Гимел“ просто е сменил контролния орган и затова „продължава да доставя на германския пазар био краставици, например за големите търговски вериги „Едека“, „Реве“ и „Нето“.

Този случай разкрива два основни проблема на контрола над био продуктите, четем по-нататък в публикацията. Първо: измамници могат по всяко време да сменят един с друг контролен орган – дори и когато срещу тях има съмнения за нередности. И второ: грешно е да се декларира като биологично чиста продукция всичко, което не съдържа пестициди, щом в същата фирма вече са откривани следи от забранени субстанции.

Експерт в бранша, който е отлично запознат с въпросния случай, обръща внимание на това, че модерните пестициди се разграждат много бързо, без да оставят следи.

Изглежда, че съмнителното поведение на „Гимел“ не е интересувало българския земеделски министър толкова, колкото действията на германските контролни органи, коментира по-нататък „Шпигел“. Критиката от България гласяла, че германските контрольори са взимали проби само от листата на краставиците.

Стандартна процедура

От контролната лаборатория на фирма Ceres GmbH в град Хаппург са отказали коментар, но според германски експерти критиките на министерството в България са абсурдни. Те посочват, че взимането на проби от листата на растенията е стандартна процедура за установяване на забранени субстанции.

От публикацията в „Шпигел“ научаваме още, че в случая става въпрос за фунгицида Флутриафол, който се смята за много вреден и е забранен в ЕС. Повторна проба е била взета на 12 октомври 2021 г., за да се установи дали въпросната субстанция не е случайно внесена в оранжерията заедно със слама, която се подлага под растенията.

И за втори път е открит забранен препарат – инсектицидът Флоникамид, който е забранен в биологичното земеделие.

Още по-гневно от българското министерство са реагирали от фирма „Гимел“, която отговорила, че изпратените от редакцията въпроси до нея са "обидни както за самата нея, така и за институциите на Република България“. От фирмата твърдят, че от издаването на сертификат за биологично чиста продукция на „Гимел“, което станало преди 17 години, нито техни клиенти, нито редовните лабораторни тестове са установявали пестициди.

Вече е имало подобен случай

Германското списание обаче опровергава това твърдение: „Шпигел“ разполага с протокол от 2017 г. за български био краставици със следи от Флоникамид. Пробите са взети в супермаркет на веригата „Нето“ в град Олденбург от Службата за защита на потребителите и сигурността на храните на провинция Долна Саксония. Въпросният случай обаче така и останал без последствия.

От българското министерство междувременно са отказали да участват в сегашния дебат, тъй като са изпратили цялата необходима информация на Европейската комисия. От Брюксел са потвърдили, че са информирани за случая, който се обсъждал със страните членки.