Германия: Маските стават задължителни в обществения транспорт

Общество
16:53 - 21 Април 2020
2919
Германия: Маските стават задължителни в обществения транспорт

Сенатът на Берлин взе решение да въведе от 27 април задължително носене на защитни маски в обществения транспорт с цел да не се допусне разпространение на коронавируса, съобщава агенция ДПА, като се позовава на собствени източници. Според данните Сенатът се е отказал да въвежда задължително носене на маски в магазините.

По-рано властите на редица провинции в Германия обявиха намерението си да задължат населението да носи защитни маски в градския транспорт и в търговските обекти. Засега Бавария, Баден-Вюртемберг, Хамбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия са сред тези региони. Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер заяви, че местното правителство ще обсъди въпроса в сряда. Бранденбург вече отказа да въведе задължителното носене на маски, пише „Фокус“.

Какви са мерките в Германия

Правителството на Германия и премиерите на федералните държави в Германия на 15 април решиха да удължат до 3 май включително ограниченията за социални контакти. По-конкретно, на гражданите е забранено да се събират на повече от двама, с изключение на семейства и хора, живеещи под един покрив, а също така трябва да спазват разстояние от 1,5 метра спрямо минувачите. Нарушенията на ограниченията се контролират от полицията и административните органи.

Под забраната остават събирания на хора в църкви, джамии, синагоги и други религиозни институции, затворени са детски градини, ресторанти, барове, кръчми, дискотеки, театри, концертни и изложбени зали, зоологически градини, музеи, салони за красота, басейни и спортни зали. Всички големи публични събития са забранени най-малко до 31 август.

По време на пандемията хората имат право да ходят на разходки, да спортуват на открито, да са в паркове и на площадите, докато съблюдават разстоянието от 1,5 метра спрямо другите.

От 20 април в Германия, след почти четири седмици, отново получиха разрешение за работа търговски обекти с площ не по-голяма от 800 квадратни метра, автокъщи, книжарници и магазини за велосипеди, библиотеки и архиви в университетите. В същото време всяка отделна федерална държава в Германия има право да действа по-силно или по-меко, което и се случва на практика. Тоест германското правителство по същество се съгласява с тях по определени мерки, но окончателното решение остава на регионалните власти. Най-тежката карантина сега е например в Саксония и Бавария, които бяха първите, които обявиха решението да задължат гражданите да носят маски в градския транспорт и в магазините.

Според Берлинския институт по вирусология „Роберт Кох“ (подчинен на германското Министерство на здравеопазването) в Германия са заразени 143 457 души, а 4598 са починали.