Германия може да понесе загуби за 193 милиарда евро, ако руският газ спре

Новини
14:09 - 28 Юни 2022
2615
Германия може да понесе загуби за 193 милиарда евро, ако руският газ спре

Икономиката на Германия може да загуби 12,7 процента от своя потенциален обем през втората половина на тази година, ако напълно бъдат прекратени доставките на руски природен газ.

Това показват данните от проучване на специализираната фирма за икономически анализи "Прогноз" (Prognos), проведено по поръчка на Баварската на индустриална асоциация (VBW), съобщи Ройтерс.

Най-засегнати от евентуалното прекратяване на руските газови доставки за Германия ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия, както и производителите на храни и керамични изделия, твърдят анализаторите от "Прогноз".

Според тях потенциалните загуби от нереализирана продукция може да достигнат 193 милиарда евро за период от шест месеца. 

През миналата седмица Германия задейства втората фаза от тристепенния си план за действия при проблеми с доставките на природен газ.

Правителството на страната с най-голяма икономика в Европа посочи, че решението да обяви "степен на тревога" е взето след свиването на руските доставки от 14 юни насам и запазващите се високи цени на газовия пазар.

Федералната република е изправена пред криза, обявиха управляващите в Берлин. Те предупредиха, че постигането на целите за запълване на газовите хранилища преди зимата е застрашено заради намаляващите доставки от Русия. 

Третата и най-висока степен по плана на германското правителство е "извънредно положение".