Германия може и да избегне рецесията

ЕС
13:11 - 13 Януари 2023
1341
Германия може и да избегне рецесията

Германската икономика вероятно е била в стагнация през последното тримесечие на миналата година и е нараснала с 1,9% през цялата 2022 г. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Федералната статистическа служба.

Тези данни предполагат, че най-голямата икономика в Европа може да избегне рецесията през зимата.

Увеличението на БВП с 1,9% за цялата година е дори повече от средната прогноза сред икономисти за 1,8% растеж през 2022 г.

Първоначалното отчитане за четвъртото тримесечие предполага, че Германия може да избегне рецесия, чието условие е да има две последователни тримесечия на свиване.

Има все повече признаци, че икономиката на страната, която нарасна през третото тримесечие, може да предотврати най-лошия спад, предизвикан от намалените енергийни доставки от Русия след инвазията в Украйна.

Прочуване от миналия месец показва, че перспективите пред икономиката са се подобрили въпреки енергийната криза и високата инфлация.

По-рано тази седмица Моника Шницер, икономически съветник на правителството, заяви, че инфлацията в Германия вероятно е достигнала своя връх, тъй като цени на енергията в световен мащаб са се понижили, и прогнозира цените на природния газ да продължат да падат и през тази година.

Инфлацията в Германия се понижи за втори пореден месец през декември поради поевтиняването на енергията и еднократното плащане от правителството на сметките за енергия на домакинствата.

Коефициентът на държавния дефицит на Германия регистрира 2,6% от БВП през 2022 г.