Германия налива €130 милиарда в икономиката

Актуални новини
11:46 - 04 Юни 2020
2974
Германия налива €130 милиарда в икономиката

Германия ще налее 130 милиарда евро като стимули за рестартиране на икономиката, силно засегната от пандемията, съобщи канцлерът Ангела Меркел, предаде АФП. Пакетът бе договорен късно в сряда след 21-часов преговорен маратон на партиите в управляващата коалиция Християндемократически съюз (ХДС) и Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Съгласно широкообхватните мерки, описани в документ от 15 страници, ДДС ще бъде временно намален, семействата ще получават по 300 евро за всяко дете, докато тези, които купуват електрически автомобили, ще получат правителствена отстъпка до 6000 евро.

„Размерът на пакета ще достигне 130 милиарда евро за периода 2020 до 2021 г., 120 милиарда от които ще бъдат поети от федералното правителство“, каза Меркел. Отбелязвайки, че милиони служители в Германия са назначени на по-кратко работно време, Меркел каза, че случващото се „показва колко крехко е всичко и защо трябва да успеем да дадем тласък на икономиката, за да могат да се осигурят работни места“.

Новата програма е над мащабния спасителен пакет от 1,1 трилиона евро, вече договорен през март, включващ гаранции за заемите, субсидии и подобрена програма за по-кратки работни часове, за да се избегнат съкращения на работни места.

Договорените мерките на стойност 130 милиарда евро далеч надминават първоначалните очаквания за 80 млрд. евро. Основната ставка на ДДС временно ще бъде понижен от 19 на 16 процента - от 1 юли до 31 декември тази година. Намалената ставка за определени стоки и услуги от 7% се понижава до 5%. Очаква се това да струва на хазната 20 млрд. евро.

Намалява се доплащането за енергия от възобновяеми източници, а с него и сметките за електричество за текущата и идната година. Това ще струва общо 11 млрд. долара. До 25 млрд. евро нови средства ще бъдат отпуснати в помощ на малките и средни компании от юни до август, за да се компенсират загубените продажби, като това се отнася за най-засегнатите сектори – хотелиерство, туризъм, забавната индустрия.

Подкрепа се предвижда и за културните и нестопански организации, която ще бъде на стойност 1,9 млрд. евро. Правителствата на федералните провинции ще получат 3 млрд. евро за подобряване и разширяване на детски градини и дневни центрове, както и за целодневни училища.

Държавата удвоява дела си от премиите за покупка на електрически и хибридни автомобили. Това би трябвало да помогне на ключовия автомобилостроителен сектор, към който са насечени и други мерки в програмата. Заради протести на природозащитници не бе приета идеята за субсидия при покупката на автомобили с бензинови или дизелови двигатели.