Германия наложи 20-годишна забрана за влизане на двама проруски активисти

Русия
12:34 - 10 Октомври 2024
4218
Германия наложи 20-годишна забрана за влизане на двама проруски активисти

Двама проруски активисти, Елена Колбасникова и нейният партньор Макс Шлунд, съобщиха, че германските власти са им забранили да се върнат в Германия, където организираха прокремълски демонстрации, предава Ройтерс.

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г., Колбасникова и Шлунд провеждаха митинги в Германия, призовавайки Берлин да прекрати военната си подкрепа за Киев. Разследване на Ройтерс от миналата година ги идентифицира като ключови фигури, които насърчават промосковската позиция в Германия и разкри, че те са получавали финансова помощ от руска държавна агенция.

Домът им близо до Кьолн беше претърсен през август 2023 г. от германски прокурори, след като се установи, че двойката е използвала събрани средства, за да купи радиостанции, слушалки и телефони за руската армия в Украйна.

През юни тази година те обявиха, че са напуснали Германия и са се преместили в Русия, заявявайки, че са били принудени да напуснат страната поради кампания на дискриминация срещу руснаците.

Във видео, публикувано във вторник в Telegram, Колбасникова съобщи, че техният адвокат е получил писмо от администрацията на Кьолн, в което им е забранено да влизат в Германия за следващите 20 години поради заплаха за националната сигурност.

Адвокатът на двойката, Маркус Байзихт, определи забраната като част от кампанията на русофобия. Германските власти отказаха коментар по случая. Колбасникова е родена в Украйна, но през миналата година получи руско гражданство, докато Шлунд е руснак. И двамата са живели в Германия повече от десетилетие.