Германия намалява наполовина помощта за бежанците

ЕС
12:32 - 26 Септември 2023
2179
Германия намалява наполовина помощта за бежанците

Германия планира да намали наполовина федералната помощ, отделена за покриване на разходите за приемане и интегриране на бежанци през следващата година. Решението е част от бюджетното затягане на фона на растящата инфлация след години на щедри разходи, казаха източници на Ройтерс в понеделник.

Повече от 1 милион души потърсиха убежище в Германия след нахлуването на Москва в Украйна и подкрепата им се отрази на градовете и общините в страната, а 16-те провинции на страната настояват за повече федерални средства за покриване на разходите на бежанците през следващата година.

В понеделник Берлин информира провинциите, че ще отпусне максимум 1,7 милиарда евро като подкрепа за разходите на бежанците през 2024 г., което е спад от 3,75 милиарда евро тази година, казаха два правителствени източника, които пожелаха да останат анонимни.

"По същество провинциите са отговорни за настаняването и грижите за бежанците. Федералното правителство е наясно с националното измерение", добави говорителят.

Правителството ще елиминира и своя принос към разходите за грижи и интегриране на украински бежанци, добавиха източниците.