Германия ни праща две слоници

Нашите гледачи ще преминат специално обучение в братската страна

Любопитно
21:59 - 31 Март 2023
2007
Германия ни праща две слоници

Две индийски слоници от Германия ще са най-новите обитатели на Софийската зоологическа градина през лятото. Новата им къща ще отговаря на всички условия на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). А в момента трескаво се отстраняват последните малки детайли, които са били предписани след посещение на експерти от чужбина.

Предишната обитателка на помещенията беше индийската слоница Артайда, която почина дни преди да настъпи 2022 г. на 59-годишна възраст.

“Кметът на София Йорданка Фандъкова ми е възложила да реализирам мечтата ѝ - през лятото да имаме две слоници от Германия, и аз съм поел ангажимента това да се случи”, обясни директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

У нас не може да пристигне двойка, която да се размножава, защото при раждане мъжкият трябва да бъде отделен от майката и бебето, а ние нямаме такива условия. Двойки слонове, които се отглеждат и с цел размножаване, има само в зоопарковете в Париж и Швейцария.

Нашите гледачи ще преминат специално обучение в Германия и ще се запознаят със слоновете.

"Те са на средна възраст - големи слонове, които имат специфични изисквания за храната и отглеждането им”, обясни Бориславов.