Германия обеща да предостави медицинска помощ на Украйна

Здравната индустрия на страната дари над 100 милиона евро

Украйна
17:50 - 10 Юни 2022
3174
Германия обеща да предостави медицинска помощ на Украйна

Германия ще помогне на Украйна да предостави медицинска помощ за жертвите на войната, като съдейства за изграждането на травматични центрове за ранените, дарява протези и изпраща германски лекари в страната. Това заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, съобщава агенция Ройтерс.

"Украйна се нуждае от хуманитарна помощ също толкова спешно, колкото и от нашата военна подкрепа", каза министърът по време на посещение в западноукраинския град Лвов.

Помощта ще включва подпомагане на Германия за доставка на протези, разполагане на 200 лекари в Украйна, организиране на обучение за лечение на изгаряния и свързване на някои болници в Украйна с телемедицинска услуга, се казва в изявление на министерството.

Най-големият производител на изкуствени крайници в Германия, Ottobock, вече води преговори с министерството на здравеопазването за подпомагане на производството и поставянето на протези в работилници за мобилни контейнери и обучение на ортопедични специалисти директно в Украйна, каза говорител на компанията.

"Ottobock има партньори в Украйна и продължава да доставя продукти там, а цеховете за контейнери биха могли да направят доставките възможни навсякъде, където мрежата е била разрушена от война", каза той.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че около 290 атаки срещу здравни заведения са били регистрирани от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари.

Германското правителство е предоставило на Украйна медицинска помощ на стойност около 100 милиона евро (105,76 милиона долара) досега, а здравната индустрия на Германия дари над 100 милиона евро, добави министерството.