Германия обяви край на пандемията

Във вторник за последен път се събра правителственият експертен съвет по COVID-19

Топ
09:24 - 06 Април 2023
2293
Германия обяви край на пандемията

Пандемията от COVID-19 приключи в Германия, каза министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, цитиран от "Политико". Лаутербах, който е епидемиолог, заяви на пресконференция, че е направил тази оценка въз основа на разглеждане на варианти на вируса, нива на ваксиниране и болнични случаи.

"Преодоляхме успешно пандемията в Германия", добави социалдемократът.

Лаутербах, известен със своите първоначално предпазливи политики за COVID-19 по време на глобалната здравна криза, напоследък възприе различен тон. Той беше депутат в началото на пандемията, но все пак имаше значително влияние върху правителството, тогава ръководено от консерватора Ангела Меркел, като експерт в областта, често се появяваше в предавания и привличаше внимание в социалните медии.

Лаутербах каза, че може да разбере интереса по въпроса какво се е объркало по време на кризата, но твърди, че стратегията на Германия като цяло е проработила, "защото в края на краищата разумните и тези, които са били полезни в Германия, са овладели предизвикателства".

Въпреки това, добави Лаутербах, има някои неща, които в ретроспекция е трябвало да се направят по различен начин. "Вярвам, че дългите затваряния на училища не бяха толкова необходими", посочи той.

Във вторник за последен път се събра правителственият експертен съвет по COVID-19. След този петък всички правителствени защитни мерки срещу пандемията ще приключат, включително оставащите изисквания за маски, например за посетителите на болниците.