Германия очаква недостигът от ваксини да продължи до април

Лондон няма да се отказва от доставки от "Астра Зенека"

Свят
13:02 - 28 Януари 2021
2029
Германия очаква недостигът от ваксини да продължи до април

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза днес, че очаква настоящият недостиг на ваксини срещу КОВИД-19 да продължи чак до април, предаде Ройтерс.

"Все още ще имаме най-малко 10 тежки седмици с недостиг от ваксини", написа той в "Туитър" и добави, че иска да свика среща на федералните и регионалните ръководители в страната, за да обсъдят въпроса. Шпан добави, че ще покани на срещата и представители на фармацевтичните компания и производителите на ваксини, за да се гарантира, че Европа ще получи справедлив дял от дозите.

Германският здравен министър призна, че производството на ваксини е много сложно и че увеличаването на продуктивността не може да стане за няколко седмици, ако трябва да бъдат спазвани стандартите за качество.

Днес многотиражният вестник "Билд" нарече "скандален" проблема с доставките на ваксини. Във вторник Шпан подкрепи предложението на Европейската комисия да бъде създаден регистър на износа на ваксини. В ЕС нараства недоволството спрямо компаниете „Астра Зенека” и „Пфайзер” заради внезапното намаляване на доставките един месец след началото на ваксинациите в съюза.

Доставките на ваксини от „Астра Зенека” за Великобритания не трябва да бъдат прекратявани, заяви днес Майкъл Гоув, министър на правителствената канцелария, в интервю за радио Би Би Си. В отговор на въпрос дали Лондон ще позволи да бъдат изнесени ваксини на „Астра Зенека” за ЕС, както настояват някои лидери от блока, той каза: "В този случай доставките, които са планирани, заплатени и насрочени, трябва да продължат. Няма да има абсолютно никакво прекъсване."

Гоув отбеляза, че Обединеното кралство винаги ще работи със своите "приятели и съседи", за да им помогне колкото е възможно. Приоритетът на британското правителство е да гарантира, че британците, които са уязвими и са набелязани за ваксиниране, ще получат нужните дози, подчерта в същото време той.