Германия одобри производството на още 100 гаубици за Украйна

Берлин вече е доставил на нападнатата от Русия страна девет такива машини

Украйна
11:14 - 28 Юли 2022
3506
Германия одобри производството на още 100 гаубици за Украйна

Германското правителство одобри запитването на отбранителната компания Krauss-Maffei Wegmann за производство на 100 гаубици за украинската армия. Вероятно обаче ще минат още много месеци, преди първите артилерийски единици да пристигнат в разкъсваната от война страна.

Готовността на Берлин да продаде такова голямо количество гаубици Panzerhaubitze 2000 бележи значително увеличаване на военната подкрепа за Киев. Германия вече е доставила на нападнатата от Русия страна девет такива гаубици от армейските си запаси, а украински официални лица заявиха, че най-модерните оръжия вече са дали ценен принос в борбата им срещу руската инвазия.

Говорител на Krauss-Maffei Wegmann потвърди, че Киев е поръчал от компанията 100 броя Panzerhaubitze 2000 на обща цена от 1,7 млрд. евро. Германското министерство на икономиката, което отговаря за контрола върху въоръженията, е дало необходимото разрешение за започване на производството на артилерийските единици на 13 юли, пише Шпигел.

Не е дадена прогноза колко време ще отнеме производството и изпращането на гаубиците. Важното в случая е, че германското правителство ще трябва да издаде допълнително разрешение за износ за Украйна, което означава, че окончателната доставка на оръжията все още не е напълно гарантирана.

Въпреки това фактът, че правителството е одобрило производството на артилерийските единици, показва, че Берлин очаква войната в Украйна да продължи дълго време, коментира Политико.

Вече е ясно и че новата противовъздушна германска система IRIS-T ще пристигне в Украйна преди края на годината, както обяви зам.-говорителят на правителството Кристиан Хофман.