Германия освободи боднатите с бустер от карантина

Две-трети от пациентите в интензивни отделения не са ваксинирани

Новини
16:48 - 14 Януари 2022
2086
Германия освободи боднатите с бустер от карантина

Бундесратът на Германия одобри нови правила за карантина за заразени с коронавирус и контактни лица, съобщи „Дойче веле”. Съгласно гласуваното решение, контактувалите с носители на коронавирус се освобождават от задължителна карантина при наличието на бустерна доза ваксина.

Продължителността на карантината при заразяване се намалява с цел избягване на недостига на персонал в редица сфери, в случай на рязко увеличаване броя на заразените. Според новите правила карантината може да приключи след седем дни при наличието на отрицателен PCR или бърз тест.

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах отбеляза, че пандемията е достигнала „повратен момент”. Според него, става въпрос за това дали обществото ще успее да се справи със ситуацията по начин, че проявата на епидемията в бъдеше да се сведе единствено до спорадични огнища и малко на брой смъртни случаи.

„Трябва да се възползваме от тази възможност и имаме средствата за това. Разполагаме със средства да приключим с пандемията в Германия, доколкото е възможно, още тази година”, отбеляза Лаутербах, имайки предвид активната ваксинация на населението.

Министърът отново призова сънародниците си да си поставят ваксини, включително и бустерни дози.

„Ако всички твърдим, че това не ни трябва, че знаем по-добре, или че не искаме да участваме в това, или че имаме друга представа за ролята на държавата, ще изпаднем в хаос”, заяви Лаутербах. Той подчерта, че също е за задължителната ваксинация на германското население.

По данни на института „Роберт Кох”, почти две трети от пациентите с коронавирус в интензивните отделения в Германия не са ваксинирани срещу COVID. От почти 9 000 пациенти с установен ваксинационен статус 62% са били неваксинирани.

Други 10% от болните с коронавирус са непълно имунизирани (възстановени без ваксина или не са напълно ваксинирани). 28% от пациентите с COVID на интензивно лечение са напълно ваксинирани или дори са получили бустерна доза.