Германия отбелязва 33 години от обединението си

ЕС
13:02 - 02 Октомври 2023
1957
Германия отбелязва 33 години от обединението си

Германия отбелязва 33 години от обединението си. Основните тържества ще бъдат в Хамбург, а началото им ще бъде поставено с официално празненство днес в навечерието на утрешния празник, предаде ДПА.

Събитието ще се състои пред кметството и около езерото Вътрешен Алстер ("Биненалстер"), а замисълът на организаторите е чрез него пристанищният град да бъде представен като многообразен, устойчив и гледащ към бъдещето мегаполис.

"Искаме да използваме тези силни страни на нашия град, за да открием нови хоризонти", заяви кметът Петер Ченчер.

Датата на обединението 3 октомври е националният празник на Германия. На нея се отбелязва годишнината от присъединяването на комунистическата Източна Германия към Федерална република Германия или Западна Германия, с което за пръв път от 1945 г. на картата се появява единна германска държава.

Хамбург беше избран за мястото на основните тържества тази година, защото градът, който е със статут на отделна федерална провинция, е ротационен председател на Бундесрата, горната камара на германския парламент.

На събитията се очаква да присъстват стотици хиляди хора.

Утре в залата на Филхармонията на Елба в града реч пред около 1300 души ще произнесат председателят на германския конституционен съд Щефан Харбарт, лидерите на основните политически партии и премиерите на 16-те провинции.

В църквата "Свети Михаил" ще бъде отслужена икуменическа служба. И двете събития ще бъдат предавани пряко по националната обществена телевизия.

Основните органи на управление на германската държава – правителството, двете камари на парламента и конституционният съд – ще организират публични прояви, с които ще разясняват пред обществеността ролята, която изпълняват. Подобни събития ще организират и полицията, аварийно-спасителните служби и армията, които също ще представят дейността си пред обществото.