Германия отказа да се включи в мисия в Персийския залив

Дори бившият канцлер Герхард Шрьодер отхвърли идеята на САЩ

Свят
12:56 - 31 Юли 2019
1683
Германия отказа да се включи в мисия в Персийския залив

Официален Берлин потвърди: въпреки призивите на САЩ, Германия няма да участва във водена от САЩ военна мисия за охрана на търговските кораби в Ормузкия проток. Съответното потвърди вицеканцлерът на ФРГ Олаф Шолц, съобщава изданието Шпигел.
Шолц бе категоричен - федерално правителство отхвърля участието на Германия в американска военноморска мисия в района на Персийския залив. Самият той призна, че е "много скептично" настроен към подобна инициатива под ръководството на Вашингтон.
Преди няколко дни стана известно, че САЩ официално са поискахали подкрепа от Германия за международна военна коалиция за защита на петролните танкери в Ормузския проток.

Преди това Великобритания предложи европейска военноморска мисия за осигуряване на морския трафик в района на Персийския залив. На въпрос дали федералното правителство вече официално е отхвърлило искането на САЩ, Шолц отговори, че позицията на Берлин по въпроса е известна "не само от вчера".

"Мнозина казаха, че искаме да обсъдим с нашите френски и британски партньори как да наблюдаваме ситуацията, но никой не говореше за мисия", припомни социалдемократът.

Морска мисия за защита на цивилното корабоплаване в региона на Персийския залив може да доведе до изостряне на ситуацията в региона. "Най-лошото би било истински военен конфликт там, тогава корабоплаването наистина би било в опасност", предупреди Шолц.

Дори бившият канцлер Герхард Шрьодер отхвърли идеята. Германия не бива да бъде въвлечена в конфликта между САЩ и Иран, категоричен бе политикът. „Това би било последващо легитимиране на войната в Ирак".