Германия отново е най-големият нетен вносител в бюджета на ЕС

Най-големият нетен получател през 2023 г. е Полша с 8,2 милиарда евро

Новини
17:28 - 12 Август 2024
812
Германия отново е най-големият нетен вносител в бюджета на ЕС

Германия отново е внесла значително повече в бюджета на ЕС, отколкото е получила от хазната на общността за миналата година. Това показва анализ, направен от Германския икономически институт И Ве (IW) на публикувани по-рано данни от Европейската комисия, предаде ДПА.

Според анализа, оповестен днес, Германия е платила около 17,4 милиарда евро (около 19 милиарда долара) повече в бюджета на ЕС през 2023 г., отколкото е получила, което я прави най-големият нетен вносител в Европейския съюз. През 2022 г. тази цифра беше 19,7 милиарда евро.

Франция е на второ място. Миналата година Париж изплати с почти 9 милиарда евро повече, отколкото получи от съюза. Италия е третият най-голям нетен вносител с около 4,5 милиарда евро.

Най-големият нетен получател през 2023 г., както и през предходната година, е Полша с 8,2 милиарда евро.

Следва Румъния с 6 милиарда евро и Унгария - с 4,6 млрд. евро.

България също е нетен получател на средства от бюджета на ЕС - според анализа страната ни е на плюс от близо 2 млрд. евро или 308,54 евро на човек от населението. 

Според данните бюджетът на ЕС възлиза на 173,1 милиарда евро през 2023 г. От тях 143,4 милиарда евро са отишли ​​за страните членки. Към това бяха добавени средства от Фонда на ЕС за възстановяване от пандемията от КОВИД-19 на обща стойност 66,1 милиарда евро, от които 64,6 милиарда евро отидоха за държавите от общността.

Германското правителство подчертава, че

Германия също така печели повече от единния пазар на ЕС, отколкото всяка друга европейска икономика.

Експертите посочват слабата икономическа ситуация в Германия като причина за по-ниския нетен принос на страната към ЕС. "Тъй като вече става ясно, че и тази година не трябва да се очаква икономическо възстановяване в Германия", пишат авторите на анализа, "може да се предположи, че нетният принос на Германия ще спадне отново през 2024 година."