Германия отваря границите

Берлин вдига предупрежденията за пътувания в Европа

Новини
18:37 - 03 Юни 2020
3656
Германия отваря границите

От 15 юни Германия отваря границите си, съобщи външният министър Хайко Маас. Отпадат предупрежденията за пътувания от и до 31 европейски държави, реши кабинетът в Берлин.

Освен за другите 26 страни от ЕС решението се отнася и до Великобритания и държавите, които асоциирани партньори в Шенгенското споразумение - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, предаде БНР.

Остава забраната за пътуване до Норвегия, където все още не са отпаднали ограниченията в придвижването на хората във вътрешността на страната.

Не ни беше лесно да вземем това решение, призна министърът. Но като причина изтъкна факта, че в много държави от ЕС разпространението на заразата е сведена до минимум.

Въпреки това предупреди:

„Знам, че тази новина буди много очаквания и надежди, но отмяната на предупреждението за пътуване не е покана за пътуване“.

Решението е взето на база информация за състоянието на системата за здравеопазване в съответните държави, как се процедира при откриване на заразен

При заразени над 50 нови случая на 100 хиляди жители в рамките на една седмица ще издадем отново предупреждение за пътуване, обясни Маас.

И подчерта, че Германия няма да организира втора спасителна акция за връщането на германски туристи, както стана това при обявяването на пандемията.