Германия поиска от Русия да спре да арестува протестиращи

И Франция повторно официално осъди "явно прекомерната употреба на сила"

Свят
11:25 - 05 Август 2019
1609
Германия поиска от Русия да спре да арестува протестиращи

След като преди седмица Франция поиска от Русия да освободи хилядите арестувани заради протестите в Москва - срещу забраната на редица опозиционери да участват в местните избори в руската столица, сега и Германия се присъедини към френската позиция.

Берлин заяви, че полицейската акция в руската столица вчера "нарушава" международните задължения на Русия и подкопава правото на честни избори в страната. Арестите в събота бяха "извън всякаква пропорция на мирния характер на протестите срещу изключването на независими кандидати от градските избори в Москва”, заяви германското правителство. Германия осъди и "многократната намеса в гарантираното право на мирни събрания и свобода на изразяване", което "нарушава международните задължения на Русия и поставя под въпрос правото на свободни и честни избори в страната".

Междувременно и Франция повторно официално осъди "явно прекомерната употреба на сила" от страна на московската полиция на поредния забранен опозиционен протест. Говорителят на френското външно министерство заяви, че Париж "настоява за свободата на изразяване във всичките ѝ форми, включително правото на мирни демонстрации и участие в свободни и прозрачни избори".

Хиляди излязоха на централния булевард в Москва на "протестна разходка" заради отказа да бъдат регистрирани кандидатите от опозицията за местните избори през септември, което доведе до политическа криза. Това доведе до нова порция арести.

Информационни агенции съобщиха, че броят на арестуваните по време на протестите в Москва е достигнал 800 души. АП съобщи, че в забранения от властите протест са участвали около 1500 души.
Сътрудник на задържания лидер на опозицията Алексей Навални, Любов Собол, която от три седмици е в състояние на гладна стачка, след като ѝ беше забранено да участва в изборите, беше отвлечена от такси и задържана на път за митинга. Часове по-късно тя бе отведена в съда, където беше глобена с 300 000 рубли (4600 долара) за "организиране на незаконно събиране" на 15 юли и задържана за допълнителен разпит по време на протеста миналия уикенд, съобщиха от екипа ѝ.