Германия праща на Украйна гаубици и танкове чрез Словения

Преди няколко дни Берлин обяви, че ще предостави на Киев още две ракетни установки MARS II

Украйна
11:56 - 20 Септември 2022
2364
Германия праща на Украйна гаубици и танкове чрез Словения

Германия реши да изпрати танкове на Украйна чрез сделка със Словения. Това стана ясно след телефонен разговор между канцлера Олаф Шолц и словенския премиер Роберт Голоб, провел се на 19 септември.

Двамата са се съгласили на размяна, според която Любляна ще достави на Киев 28 броя танкове M-55S, като в същото време ще получи от Берлин 40 германски военни транспортни превозни средства, включително 35 тежки товарни автомобила 8x8 и 5 тежки цистерни за вода 8x8.

M-55S, който Словения праща на Украйна, е подвариант на танка T-54/T-55 от съветската епоха. Той се използва от над 50 държави в света.

Междувременно Министерството на отбраната в Берлин обяви, че ще снабди Киев с още гаубици. „Въпреки тежкото материално положение германските въоръжени сили подкрепят Украйна с още 4 самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000, включително пакет боеприпаси. С това броят на системите, доставени съвместно с Нидерландия, достигна 22, 14 от които са от Германия“, гласи съобщението от ведомството на Кристин Ламбрехт.

Самоходната гаубица, която Германия изпраща на Украйна, е 155-мм, немско производство. Разработена е от Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall през 1980-те и 1990-те години за германската армия. 

Преди няколко дни Берлин обяви, че ще предостави на Украйна още две ракетни установки MARS II в комплект с 200 ракети, както и 50 бронетранспортьора Dingo. Германия скоро ще предаде и 40 бойни машини Marder на Гърция, а Атина, от своя страна, ще прати 40 от своите съветски бойни машини BMP-1 на Киев.

Само преди няколко седмици германският военен министър отряза украинските призиви за основни бойни танкове. „Нито една държава не е изпратила бойни машини за пехотата или основни бойни танкове западно производство към този момент“, аргументира се тя. „Споразумели сме се с нашите партньори, че Германия няма да предприема подобно действие единодушно“. 

По-рано и канцлерът Олаф Шолц отказа оферта, отправена към правителството от мюнхенската оръжейна компания Krauss-Maffei Wegmann за снабдяване на Украйна със 100 модерни танка Leopard 2A7.