Германия праща военни кораби през Тайванския проток

ЕС
11:54 - 19 Август 2024
654
Германия праща военни кораби през Тайванския проток

Два германски военни кораба чакат заповеди от Берлин, от които да стане ясно дали следващия месец те ще бъдат първите кораби от германските ВМС от десетилетия, които ще преминат през Тайванския проток, рискувайки да породят напрежение с Пекин, съобщава "Ройтерс".

САЩ и други страни, включително Канада, вече изпратиха военни кораби през тесния проток през последните седмици, но това ще бъде първото преминаване на германския флот през пролива от 2002 г. насам.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия и заявява, че има юрисдикция над водния път, широк близо 180 км, който разделя двете страни и е част от Южнокитайско море. Тайван категорично възразява срещу претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че само народът на острова може да решава бъдещето си.

Тайван и Съединените щати посочват, че Тайванският проток е международен воден път.

"Решението все още не е взето", уточни командирът на военноморската работна група контраадмирал Аксел Шулц и добави, че времето ще е определящо.

"Показваме своето знаме тук, за да демонстрираме, че стоим зад нашите партньори и приятели, нашия ангажимент към основания на правила ред, мирното разрешаване на териториалните конфликти и свободните и сигурни морски пътища", изтъкна той.

Преди евентуалното им преминаване през протока идния месец, фрегатата "Баден-Вюртемберг" и корабът "Франкфурт на Майн" планират да акостират в Токио утре. Те ще направят спирки и в Южна Корея и Филипините.

Двата кораба ще участват в учения в региона с Франция, Индонезия, Италия, Япония, Малайзия, Сингапур, Филипините и САЩ.

През последните четири години китайската армия увеличи дейността си в протока.

Плаванията през водния път на чужди военни кораби, особено американски, редовно биват критикувани от Пекин, който твърди, че подобни мисии "подкопават мира и стабилността" в региона.

За Германия както Китай, така и Тайван със своята огромна индустрия за чипове са основни търговски партньори. Берлин се присъедини към други западни страни в разширяването на военното си присъствие в региона, тъй като тревогата им нарасна поради териториалните амбиции на Пекин.

През 2021 г. германски военен кораб премина през Южнокитайско море за първи път от почти 20 години.

Миналия месец Луфтвафе разположи бойни самолети в Япония за първите съвместни учения там.

Шулц заяви, че не планира никакви специфични мерки за сигурност, ако бъде решено военните кораби под негово командване да пресекат Тайванския проток. Той нарече това "нормален преход", подобен на плаване през Ламанша или Северно море.

Шулц обаче очаква всяко преминаване да бъде внимателно наблюдавано.

"Очаквам китайският флот и евентуално бреговата охрана или морската милиция да ни ескортират", отбеляза той, описвайки това като обичайна практика.