Германия пръсна €23 млрд. за имигрантите

Най-силната икономика в ЕС похарчи рекордната сума само за 2018-а година

ЕС
12:57 - 22 Май 2019
1907
Германия пръсна €23 млрд. за имигрантите

Германия е похарчила рекордните 23 милиарда евро през изминалата година за подпомагане на интегрирането на повече от един милион бежанци и борба с основните причини за миграцията в чужбина.

Това бележи ръст от близо 11% на 20,8 милиарда евро, изразходвани от Германия през предходната година, показва документът, изготвен от финансовото министерство.

Меркел многократно е защитавала решението си от 2015 г. да остави германските граници отворени за стотици хиляди военни бежанци, главно от мюсюлмански страни, като хуманитарна необходимост, но оттогава обеща да предотврати повторение на такава масова миграция чрез справяне с причините за нея, пише изданието Euronews.

Правителството изразходва общо 7,9 милиарда евро през 2018 г. за мерки, насочени към запазване на мигрантите извън Европейския съюз и подобряване на условията на живот в родните им страни - 16% увеличение в сравнение с 2017 година.

16 държави от Германия, които главно отговарят за жилищното настаняване и интегрирането на пристигащите от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, са получили 7,5 милиарда евро от федералното правителство миналата година, според доклада. Това бележи ръст от 14% за годината.

Алис Вайдел, парламентарен лидер на крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), критикува правителството на Меркел за изразходването на милиарди за бежанците, като заяви: "Това е скъпоструваща партия за сметка на гражданите".

Анет Видман-Мауз, държавен министър по въпросите на миграцията, бежанците и интеграцията, каза, че коментарите на Вайдел са "глупави" и признак за лош вкус.