Германия предупреди за Covid ограничения до пролетта на 2022 г.

Йенс Шпан очаква по-голяма скорост на ваксинация след летния сезон

Свят
14:44 - 13 Август 2021
3170
Германия предупреди за Covid ограничения до пролетта на 2022 г.

Германският здравен министър Йенс Шпан заяви, че коронавирусните ограничения в страната може да останат в сила до пролетта на 2022 г., съобщава в. Билд в петък. 

Шпан предупреждава членовете на управляващата коалиция, че четвъртата вълна е неизбежна. Освен това според него той също така прогнозира, че има "голяма вероятност" тези, които не са ваксинирани, да се заразят през следващите няколко месеца. 

Шпан предупреди за потенциалното увеличаване на тежестта върху здравната система на Германия.

По-рано баварският премиер Маркус Содер отбеляза предстоящата четвърта вълна, но заяви, че няма да бъдат наложени нови блокади, тъй като страната се опитва да измисли как да засили разпространението на ваксинацията.

Йенс Шпан очаква по-голяма скорост на ваксинация след летния сезон.

56,6% от населението в Германия в момента е напълно ваксинирано срещу корона. Степента на ваксинация е в застой от седмици.

Федералното правителство разчита на увеличаване на ваксинациите след летния сезон. "С края на лятната ваканция надграждаме още по-бърз процент на ваксинация във всички възрастови групи", коментира Шпан.

Според министерството 46 милиони души или 56,6 % от населението са напълно ваксинирани. 52,3 милиона души или 63% от общото население са получили поне първа доза.

Шпан посочи, че почти всеки четвърти човек на възраст между 12 и 17 години вече е ваксиниран. Според Института Робърт Кох (RKI), 23,5% от тази възрастова група в момента са ваксинирани поне веднъж. 14,2% вече са напълно ваксинирани.

Три от 16-те федерални провинции вече са преодолели 60-процентовата цел за напълно ваксинирани жители: Бремен с 67,3 процента, Саарланд с 60,9 процента и Шлезвиг-Холщайн с 60,2 процента. Саксония е единственият под 50% напълно ваксинирани с 49,5%.