Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca само за лица под 65 години

Новини
15:52 - 28 Януари 2021
3416
Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca само за лица под 65 години

Ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca трябва да се дава само на хора на възраст между 18 и 64 години, заяви в четвъртък Германският комитет по ваксините към института "Робърт Кох“ (STIKO) в проект за актуализация на препоръката си за ваксината, като това става само ден преди решението на Европейската агенция по лекарството относно тази ваксина, съобщава Ройтерс.

"Понастоящем няма достатъчно данни за оценка на ефикасността на ваксината за хора над 65-годишна възраст", заяви комисията в проект за резолюция, предоставен в четвъртък на германското министерство на здравеопазването.

"Ваксината на AstraZeneca, за разлика от РНК (mRNA) ваксините, трябва да се предлага само на хора на възраст между 18 и 64 години на всеки етап", се посочва в проекторешението на Германската ваксинационна комисия.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да вземе решение дали да одобри ваксината на AstraZeneca в петък (29 януари).

Британско-шведската компания отрече в началото на седмицата, че нейната коронавирусна ваксина не е много ефективна за хора над 65-годишна възраст, след като преди това германски медии съобщиха, че

немски управляващи се опасяват, че ваксината може да не бъде одобрена в Европейския съюз за употреба при възрастни хора.

Германското министерство на здравеопазването заяви от своя страна, че при 341 души, ваксинирани в групата на възраст от 65 и повече години, само един от тях се е заразил с коронавирус, което означава, че Ваксинационната комисия на немския институт "Робърт Кох" (STIKO) не е успяла да изведе статистически значимо изявление.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че компанията разполага с по-малко данни от други производители на лекарства за възрастни хора, тъй като тя е започнала по-късно да ваксинира възрастни хора.

"Но имаме силни данни, показващи много силно производство на антитела срещу вируса при възрастните хора, подобно на това, което наблюдаваме при по-младите хора“, каза той пред вестник Die Welt в интервю по-рано тази седмица, напомня Ройтерс.