Германия приела 10 хиляди мигранти от Турция

Свят
12:44 - 08 Юли 2020
1399
Германия приела 10 хиляди мигранти от Турция

За четири години Германия е приела около 10 хиляди мигранти от турските лагери за бежанци в рамките на споразумението, сключено между Европейския съюз и Турция. Това съобщи вестник „Ди Велт“, позовавайки се на отговор на вътрешното министерство на въпрос на Свободната демократична партия. 

Изданието подчертава, че Федералната република с голяма разлика е лидер в ЕС по брой на приеманите от Турция мигранти. По данни на Европейската комисия от 4 април 2016 г. до 16 март 2020 г. в Европа, в рамките на сделката с Анкара, са се преселили 28 835 мигранти, от тях 9967 – в Германия. Това означава, че ФРГ е приела два пъти повече мигранти, отколкото Франция, която се нарежда на второ място по прием на мигранти от турските лагери за бежанци.

Самата Турция прие около 3,6 милиона сирийски бежанци. В рамките на споразумението, сключено с ЕС през 2016 г., тя се задължи да спре нелегалната миграция на тези хора в страните от Евросъюза в замяна на многомилиардна финансова помощ. Анкара също така се съгласи с реадмисия на мигранти, които незаконно проникват през нейна територия на гръцките острови. На свой ред Евросъюзът се задължи регулярно да приема сирийците от турските бежански лагери.

По информация на вестник „Ди Велт“, Нидерландия е приела за последните 4 години 4571 сирийски бежанци, Финландия – 1964, Швеция – 1940, Испания – 766. Австрия, Хърватия, Италия, Литва, Люксембург и Португалия са приели само по няколкостотин души. В същото време Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Полша, Румъния и Словакия не са приели нито един сириец от Турция.