Германия провежда среща на върха за ваксините

Ваксинациите в страната и ЕС започнаха малко преди началото на годината

Свят
12:04 - 01 Февруари 2021
2362
Германия провежда среща на върха за ваксините

Германският канцлер Ангела Меркел планира да обсъди днес с премиерите на 16-те федерални провинции възможността за въвеждането на подобрения в програмата за масова имунизация срещу Covid-19 в страната, предава ДПА.

Няколко федерални министри, представители на производителите на ваксини, както и Европейската комисия, която купува ваксините за целия Европейски съюз от различни производители, също ще участват във видеоконференцията, като консултациите ще започнат в 14:00 местно време.

Срещата се провежда, след като няколко регионални премиери, както и сдружения като Германската асоциация на малките и големи градове, поискаха яснота относно количеството закупени дози от ваксините и очакваното време за доставките им, за да могат центровете за ваксинация да планират по-добре дейността си.

Припомняме, че ваксинациите в Германия и ЕС започнаха малко преди началото на годината. Първите няколко седмици бяха придружени от затруднения при доставките от страна на отделните производители, забавяния с графика и масово недоволство сред населенията от липсата на ваксина.

Според германската система на управление отговорността за здравните проблеми е на отделните федерални провинции, а не на централното правителство в Берлин.