Германия с инфлация като след Втората световна война

Новини
14:37 - 10 Юни 2022
1653
Германия с инфлация като след Втората световна война

Според предварителната прогноза на статистическият институт на Германия DeStatis, през май се наблюдава инфлация от 7,9% на годишна основа. Тя отново е по-висока от очакванията и почти достига стойността си от петролната криза през декември 1973 г. - 7,91%.

Притеснението обаче е, че ако предварителната оценка на националната статистика се окаже подценена, предишният ѝ връх е малко след Втората световна война - 11,5% през октомври 1951 г., пише в анализ на търговеца на благородни метали и валута „Тавекс“.

Измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, през май прогнозата е тя да е още по-висока - 8,7%.

В светлината на това, не е изненадващо, че търсенето на злато в страната расте все повече. През първото тримесечие са закупени 49 тона злато, показват данните на World Gold Council. Това е най-високото потребление от единадесет години насам.

Според последните данни от преди две годни, германците притежават гигантски резерви от злато, оценявани тогава на над 9 хил. тона. Това е почти три пъти повече от собствената им централна банка, която притежава 3,3 хил. тона към май тази година, и над размера на запасите на световния лидер САЩ (8,1 хил. тона). За сравнение, към същата запасите от злато на турците се оценяваха на над 5 хил. тона.