Германия с още 50 млрд. евро държавна помощ за фирми

Това е допълнение на вече изплатени безвъзмездни средства от около 80 милиарда евро

Свят
11:45 - 28 Януари 2021
1276
Германия с още 50 млрд. евро държавна помощ за фирми

Германия има фискалната сила да мобилизира допълнителна държавна помощ до 50 милиарда евро за компании, засегнати от второто блокиране на коронавируса, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в реч в парламента, съобщава "Ройтерс".

Това е допълнение на вече изплатени безвъзмездни средства от около 80 милиарда евро, допълнителни 23 милиарда евро като част от схемата за защита на работните места Курцарбайт и многогодишна програма за стимулиране на стойност 130 милиарда евро, каза Алтмайер пред депутатите.

Правителството на канцлера Ангела Меркел от март освободи безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи мерки, които помогнаха да се смекчат въздействието на пандемията COVID-19 върху най-голямата икономика в Европа през миналата година.

Брутният вътрешен продукт - БВП се сви с по-малко от очакваното 5% през 2020 г. Това бе надминато в следвоенната ера само с рекордните -5,7% през 2009 г., по време на финансовата криза.

Но правителството намали прогнозата си за растеж на БВП в сряда до 3% тази година, рязко преразглеждане от прогнозата от миналата есен от 4,4% поради второто блокиране на коронавируса.

Алтмайер обрисува картина на двускоростна икономика, при която индустрията продължава да се развива добре, докато услугите страдат от ограниченията, които бяха наложени в началото на ноември и затегнати в средата на декември.