Германия се подигра на Тръмп: Не ядем нито котки, нито кучета

Кандидатът за президент обясни, че имигранти изяждат домашни любимци

Новини
20:00 - 11 Септември 2024
2382
Германия се подигра на Тръмп: Не ядем нито котки, нито кучета

Министерството на външните работи на Германия се подигра с невярното твърдение на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп за имигранти, които ядат домашни любимци, съобщава "Ройтерс".

Ведомството оспори и на критиките му към германската енергийна политика.

В дебата с вицепрезидента на Демократическата партия Камала Харис Тръмп разшири фалшивото твърдение, че множество мигранти от Хаити в Спрингфийлд, Охайо, крадат домашни любимци на жителите или залавят диви животни от парковете за храна.

Освен това той атакува опита на Харис да придвижи страната към това, което според нея ще бъде по-разнообразна и устойчива комбинация от енергийни източници, като заяви, че Германия се е опитала и не е успяла да се откаже от изкопаемите горива.

"Харесва ли ви, или не, енергийната система на Германия е напълно работеща, с повече от 50% възобновяеми източници. И ние затваряме - не строим - въглищни и ядрени централи. Въглищата ще бъдат изключени от мрежата най-късно до 2038 г.", изтъкна германското външно министерство в социалната мрежа X.

"П.П. Освен това не ядем котки и кучета", допълва се иронично в публикацията във връзка с проведения дебат.

Министерството на икономиката, което се управлява от партията на Зелените, цитира публикацията с коментар: "Нови електроцентрали, работещи с въглища? Няма начин!".

Канцлерът Олаф Шолц не е подкрепил директно Харис, но през юли я похвали като "компетентен и опитен политик, който знае точно какво прави" и който може да спечели изборите в САЩ.

Германия често беше обект на гнева на Тръмп по време на неговия президентски мандат в периода 2017-2021 г. поради търговския си излишък със Съединените щати и ниските разходи за отбрана.

Тръмп се зарича да наложи по-високи мита върху вноса, ако бъде избран, както и да гарантира подкрепата на САЩ за членовете на НАТО, само ако те изразходват договорените 2% от БВП за отбрана. Германски служители заявиха, че очакват да постигнат целта от 2% през тази година.