Германия се срина: Невиждан спад на цените от производител в цялата история на страната

Актуални новини
22:50 - 21 Септември 2023
7430
Германия се срина: Невиждан спад на цените от производител в цялата история на страната

През юли цените от производител в страната се понижиха с 6% на годишна база. Спадът в цените миналия месец се дължи до голяма степен на високата база за сравнение от същия месец миналата година.

Това е най-големият спад на показателя в цялата история на наблюденията му (от 1949 г.). За отбелязване е, посоченото съвпадна с предварителната прогноза на Trading Economics.

Най-силен годишен спад за август бележат цените на енергоноситeлите - с 31,9%, а от тях най-много е поевтиняла електроенергията - с огромните 43,2%.

За периода стойността на т.нар. междинни стоки намалява с 4,1%, в това число: на металите - с 10,8%, на минералните торовете - със значителните 40,8%, на дървесината - с 27,2%.

В същото време цените на стоките за краткотрайна употреба нарастват с 6,9%, в това число: на храните - със 7,6% (захарта - с огромните 87,2%). Потребителските стоки с дълготрайна употреба са поскъпнали за август на годишна база с 5,2%, включително: мебелите - с 5,5%, битова техника - с 5,7%.

Стойността на средствата за производство нараства с 5,51%, в това число: на оборудването - с 6,4%, на транспортните средства - с 4,1%. На месечна база цените от производител в Германия се повишиха през август за първи път от четири месеца - с 0,3%.