Германия се задъхва от мигранти и бежанци

В договора за Шенген има клаузи, които предвиждат временно възстановяване на граничния контрол, особено ако има заплаха за обществения ред, посочи Олаф Шолц

Новини
10:15 - 05 Октомври 2023
2026
Германия се задъхва от мигранти и бежанци

Канцлерът Олаф Шолц иска да ограничи нелегалната имиграция в Германия с пакет от мерки. Един от вариантите за това е да се осигурят външните граници на ЕС.

Канцлерът иска да спре настоящата тенденция на увеличаване на миграцията към Германия с различни мерки. Той разговаря по този въпрос с Редакционснецверк Дойчланд (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Броят на бежанците, които искат да влязат в Германия, в момента е твърде висок.

"Ето защо ние отдавна подкрепяме защитата на външните граници на Европа. И продължаваме допълнителните мерки за сигурност на границите с Австрия, с Швейцария и Чешката република се договорихме за общи патрули ", каза канцлерът.

Ако дадена молба за убежище бъде отхвърлена, засегнатите лица ще трябва да напуснат Германия.

"Трябва да се погрижим за това", подчерта Шолц. Правителството във Варшава на свой ред трябва да гарантира, че визите не се продават и бежанците не се "просмукват" в Германия. Ето защо засилихме контрола по границата с Полша".

Взети заедно, мерките би трябвало да имат ефект върху броя на бежанците. Шолц допълни: "Надяваме се, че това бързо ще се усети."

Споразумение с провинциите как да се осигури и разпредели финансирането на разходите за бежанците ще се търси с федералните провинции през ноември.

Колабира ли Шенген?

Шенген е в колапс, констатира Юронюз.

Медията прави това заключение въз основа на факта, че някои държави от Шенгенското пространство възобновиха контрола по вътрешните граници на ЕС. Причината за това е миграционната криза, пред която ЕС отново е изправен.

Един от основните принципи на Шенгенското споразумение е свободното движение на гражданите, така че няма граничен контрол по вътрешните граници на страните от групата.

В договора обаче има клаузи, които предвиждат временно възстановяване на граничния контрол, особено ако има заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

Действието на Шенген беше частично преустановено по време на бежанската криза през 2015 г., след което вътрешните граници на ЕС бяха отново затворени по време на пандемията от коронавирус. През 2023 г. най-малко седем държави от Шенгенското пространство са се възползвали от тези разпоредби на Граничния кодекс.

Шенгенското споразумение е подписано през юни 1985 г. от пет държави - Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. По-късно към споразумението се присъединяват почти всички държави от разширения Европейски съюз, както и Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Ирландия не може да участва в Шенген поради отделно споразумение с Великобритания.

Предизборни главоболия

Неконтролираната миграция към Германия и Европа е една от важните теми на дебата преди изборите на 8 октомври в провинциите Бавария и Хесен на нови местни парламенти, констатира Дойчландфунк. Медията посочва, че градовете и областите вече не знаят къде да настанят бежанците. И големият въпрос сега е как Германия може да излезе от миграционната криза?

До август тази година повече от 220 000 души са подали молби за убежище в Германия,

съобщи Дойче веле. Това представлява увеличение от 77% спрямо същия период на миналата година. Все повече германски градове и общини в тази връзка бият тревога, тъй като нямат капацитет да се грижат за толкова много хора.

Германците са недоволни от тази ситуация: 73% от анкетираните смятат, че настаняването и разпределението на бежанците в Германия функционира по-скоро зле или много зле, а само 19% са на обратното мнение. Почти 8 от всеки 10 германци смятат освен това, че интеграцията на бежанците в обществото или на трудовия пазар функционира по-скоро зле или много зле.

За Германия едно от големите главоболия е депортирането на хората, на които е отказано предоставяне на убежище.

В проучването за А Ер Де две трети от анкетираните се обявяват за ограничаване на миграцията, за 27% е приемливо да се запазят сегашните темпове, а само 5% от анкетираните смятат, че Германия трябва да приема повече бежанци.

Застрашава ли миграцията демокрацията в Германия?

Според кмета на Берлин Кай Вегнер (ХДС) - да. Поради което той призова правителството и опозицията да овладеят кризата заедно, като се позовава на успешни примери от миналото.

Вегнер изрази голямата си загриженост във връзка с настоящата миграционна криза в Германия. Пред Ер Те Ел (RTL) и Ен ти ви (ntv) той заяви:

"Достигнахме критична точка, в която демокрацията ни е застрашена, в която хората също очакват от нас да я решим."

Вегнер подчерта, че е необходимо правителството и опозицията да се справят с кризата заедно, като се позова на успехите в тази сфера от миналото: "Това работеше и преди, в края на 80-те, началото на 90-те години. Бяха положени съвместни усилия за промяна на Основния закон."

"Всеки ден на спорове допълнително създава несигурност сред хората и не укрепва нашата демокрация. И това е важно за мен", заяви Вегнер. По думите му всеки ден в Берлин пристигат около 250 бежанци и тенденцията е възходяща. "Нямаме повече капацитет за прием, няма повече свободни места", уточни кметът.

Как да бъде ограничена миграцията в Германия?

Социолозите предлагат варианти, които могат да се използват за намаляване на броя на бежанците. Осем от всеки десет германци смятат, че засиленият граничен контрол и споразуменията за бежанците с африканските държави са правилна стъпка.

Относно идеята за въвеждане на горна граница за прием на бежанци, критиците на това предложение подчертават, че то влиза в конфликт с международното право и ще бъде трудно да се прокара. Но цели 71 процента от германците одобряват въвеждането на горна граница за броя на бежанците, които страната може да приеме. Шейсет и девет процента от анкетираните са съгласни Алжир, Мароко и Тунис да бъдат класифицирани като сигурни трети страни.

Погрешна политика на ЕС

"Засиленото миграционно движение се дължи на погрешната политика на Европейския съюз на "отворени врати". Тя насърчава хората да идват в Европейския съюз от Южна Европа", заяви говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер пред частната радиостанция Radio ZET в края на септември.

"Основният проблем е, че някой влиза в ЕС, а не че се движи в рамките на ЕС, и това трябва да бъде решено", каза Мюлер.

Доколкото още в края на 2022 г. в Германия живееха 2,1 милиона бежанци и лица, търсещи закрила, както се посочи доклада на върховния комисар по бежанските въпроси на ООН за миналата година, още тогава Германия беше една от водещите страни, приемащи бежанци в световен мащаб.

Вълната от мигранти от тази година увеличава тежестта на проблема, пред който се изправя германското общество и политици, на който трябва да намерят решение. И то скоро. Защото проблемът натоварва допълнително с разходи бюджета.