Германия ще бори растящите цени на газа с фонд от €200 млрд.

Обявените днес мерки на правителството ще останат в сила до март или април 2024 г.

Новини
16:08 - 29 Септември 2022
2116
Германия ще бори растящите цени на газа с фонд от €200 млрд.

Германското правителство е близо до постигането на съгласие за спасителен финансов пакет, който ще е на стойност между 150 и 200 милиарда евро, съобщи в четвъртък немското издание „Ханделсблат“ (Handelsblatt).

Планът ще включва „спирачка“ на цените на природния газ, посочиха пред новинарското издание неназовани правителствени източници. Т.нар. „спирачка на цената на газа“ ще бъде финансирана чрез Фонда за икономическа стабилизация (WSF), използван преди това по време на кризата, причинена от коронавирусната пандемия.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц потвърди по време на брифинг за пресата, че правителството на страната

планира да продължи с идеята за фонд от 200 милиарда евро, който има за цел да помогне в битката срещу растящите цени на газа.

„Германия ще финансира „икономически отбранителен щит“ в размер до 200 млрд. евро, който ще бъде създаден, за да помогне за справяне с растящите енергийни цени, чрез поемането на нови заеми“, посочи Шолц, добавяйки, че публичните финанси на страната са стабилни.

„Германското правителство ще направи всичко по силите си, за да намали цените. Сега поставяме голям защитен чадър“, подчерта Шолц.

Немският канцлер сподели още, че „таванът на цените на енергията ще дойде незабавно, тъй като се очаква експертна комисия спешно да се консултира и да представи предложения“.

Немските фирми и домакинства трябва да намалят допълнително потреблението на газ, докато Германия води икономическа война с Русия, заявиха министрите на финансите и на икономиката на днешната съвместна пресконференция с канцлера Олаф Шолц, който се включи по видеовръзка заради поставянето му под Covid карантина.

„Енергийната криза, която преживяваме в Европа, заплашва да прерасне в икономическа, а също така и в социална криза“,

каза министърът на икономиката Роберт Хабек, предаде Ройтерс.

Мерките за помощта от 200 млрд. евро, обявени днес, ще останат в сила до март или април 2024 г., каза още икономическият министър Хабек.

„Намираме се в енергийна война“, заяви от своя страна министърът на финансите Кристиан Линднер и добави, че Германия ще отговори с пълната си икономическа мощ.

Финансовият министър Линднер подчерта, че Германия изпраща важно послание към пазарите, че продължава своята стабилна и стабилна фискална политика.