Германия ще използва „Северен поток“ за пренос на втечнен газ

Новини
15:33 - 30 Август 2022
3268
Германия ще използва „Северен поток“ за пренос на втечнен газ

Германският оператор на газопреносната мрежа Gascade планира да изгради линия, която ще свърже терминал за получаване на втечнен природен газ (LNG) с германската газопреносна система до края на 2022 г., като инфраструктурата от „Северен поток“ и „Северен поток 2“ ще се използва за по-нататъшното му транспортиране, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от БГНЕС.

„До края на тази година операторът GTS планира да изгради газопровод с дължина няколкостотин метра, който ще свърже първата плаваща инсталация за съхранение и регазификация на LNG със сушата в проекта Deutsche Ostsee LNG“, пише Gascade за плановете си.

Компанията възнамерява да ги реализира заедно с партньорите си Nel Gastransport GmbH и Opal Gastransport GmbH & Co. KG. И трите участника са собственост на WIGA, съвместно предприятие между германската Wintershall Dea и SEFE Securing Energy for Europe GmbH.

Отбелязва се, че планираният газопровод ще свързва терминал за втечнен природен газ със сухопътна станция близо до Лубмин. Втечненият газ в завода ще бъде преобразуван в газообразно състояние и след това ще може да бъде транспортиран от станцията в Грайфсвалд по тръбопроводите Opal и Nel (по които постъпва газ от „Северен поток“), както и по Eugal (който е проектиран да приема газ от „Северен поток 2“).

„По този начин подкрепяме усилията на правителството и желанието на обществото да диверсифицира източниците на доставки възможно най-скоро“, коментира управляващият директор на Gascade and Nel.

„В резултат на това ще можем да допринесем за поддържането на енергийната сигурност в Германия и Европа още през предстоящата зима“, допълва управляващият директор на Opal Gastransport Андреас Вендлер, който също е цитиран в съобщението.