Германия ще подготви над 100 танка "Леопард 1" за Украйна

Украйна
16:47 - 13 Юни 2023
2357
Германия ще подготви над 100 танка "Леопард 1" за Украйна

Германия ще подготви над 100 танка Leopard 1A5 за Украйна до края на годината. Това пише Велт на 12 юни, позовавайки се на германския министър на отбраната Борис Писториус.

"В момента няма да можем да заменим всеки излязъл от строя танк в Украйна", заяви Писториус, цитиран от Велт. "От юли ще продължим да доставяме танкове Leopard 1A5, които са преоборудвани, и до края на годината те ще бъдат над 100".

През февруари Берлин обяви прехвърлянето на повече от 100 по-стари танка Leopard 1. Тогава Писториус заяви, че първите бройки трябва да пристигнат през лятото, но цялата партида ще бъде доставена едва в началото на 2024 г.

От началото на контраофанзивата в Украйна в социалните мрежи започнаха да се разпространяват предполагаеми кадри на унищожена западна техника, включително на произведените в Германия танкове Leopard 2. 

Въпреки че Берлин заяви, че не разполага с "никаква информация" относно унищожените танкове "Леопард", заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник призова Германия да предостави още танкове и други бронирани машини, за да компенсира сегашните загуби.